Blandad Rubrik...

Igår, så var vi på Ikea i Västerås hela familjen. Tanken var att vi skulle hitta en födelsedags present där till William och kanske något täcke och påslakan till bebisen. Vi hittade ett "kök" till William, helt perfekt present!! Han älskar laga mat och bjuda oss på mat och hålla på och hjälpa till i köket här hemma, så vi slog till direkt på det och köpte till lite plast glas, kastruller och stekpannor osv. Bättre köpa i trä och för några hundralappar mer, än plast som kanske håller en vecka i en vanlig leksaks affär. Men något täcke hittade jag dock inte! Alla rekomenderades från 12 månader (?) så jag tog fram ett täcke vi hade här hemma istället, gick ju lika bra det.

idag har William redan hunnit ha sönder ännu ett dricks glas, tror det är 4-5 glaset på några månader så jag fick dammsuga upp glas som det var juice i dessutom.. glad mama not! Jag tvättar bebisens sängkläder just nu och skulle gått upp på vinden och hämtat spjälsängen och satt igång med att få upp den, men Jimmy har nyckeln till låset på sin nyckelknippa. Men sen tänkte jag baka en sockerkaka dessutom och jag och William har städat hans rum tillsammans och rensat ut gamla leksaker han inte längre använder och möblerat om där lite. Senare ska även spjälsängen upp i vårat sovrum när Jimmy kommer hem.
Tänk vad "städgalen" man blir av att vara höggravid! Jag blir helt till mig. Jag ska städa allt och överallt och hela tiden, haha. Nej men skämt åsido, det är jätte skönt ha allt gjort innan bebis kommer till oss!

Nu ska jag äta något medans William sover middag, för det har jag helt glömt bort i mina städmanier :)




Svar På Tal!

Eller, svar på fråga rättare sakt. Frågan handlar om min inställning till unga tjejer och deras starka bebislängtan. Vad anser jag om detta och vad skulle jag tipsa om. 

Ja alltså, pratar vi om 14-15 åriga tjejer så nej, jag tycker inte dom ska skaffa barn frivilligt! Varför? Jo för att i den åldern har man ännu oftast inte upptäckt vem man själv är ännu. Man har behov av kompisar och socialt umgänge och absolut behov av utbildning! Oftast vill man testa sig fram med olika killar och man är ett helt hav av hormoner och känslor som hoppar från bra/dålig på bara någon dag. Att sätta ett barn till världen så pass ung av fri vilja, skulle jag säga beror på dålig självkänsla och en längtan efter att bli sedd av någon och bli älskad. Man tror att ett litet barn kan ge en den här känslan av att vara omtyckt och behövd. Men utvecklingsmässigt, så tror jag man inte alls är redo för att ta hand om ett litet barn när man själv bara är ett och står under sin egen mammas beskydd ännu. Alla barn behöver så mycket mer än nya kläder och kärlek. Det krävs pengar och så mycket tålamod! Det är föräldrarna som är försörjnings skyldiga tills barnet är 18 år och därmed kanske får ännu en mun att mätta med sina pengar som kanske knappt kan täcka det egna barnets "begär". Sen anser nog många tonåringar att pappa och mamma är en trygghet och en säker källa att lämna bort sitt barn till och en ursäkt för att springa på stan osv som man inte kan göra på samma sätt när man får eget barn. 

Jag hade aldrig skaffat barn om jag var tonåring på några villkor!

Tjejer över 18 år, har jag ingen åsikt om faktiskt. Dom är myndiga och bestämmer själva och har (oftast) redan gått ut skolan med förhoppningsvis bra betyg och en chans in på arbetsmarknaden och tjäna egna pengar. Jag kan bar tala för mig själv när jag var 18 år och blev gravid var som en käftsmäll! Ett riktigt bombnedslag verkligen. Vi bodde hemma fortfarande båda två och gick i skolan. Min graviiditet upptäckte jag i vecka 24 och 2 veckor för sent för abort, men det fanns aldrig i mina tankar att göra abort dock. Vi fick lösa allt snabbt med eget boende, pengar osv. Det var kämpigt att fortsätta skolan när vår son var drygt 1 år och "lämna bort" honom på dagarna. Men nu ser jag det ljust trots allt och vi har jobb i vår familj och egen ekonomi och jag själv siktar på jobb och fortsatta studier när vår lilla tjej kommit till världen! Men jag hade varit otroligt tacksam om vi redan haft klara utbildningar, jobb och eget boende innan vi fick William så klart. Men jag ångrar honom inte en sekund!
 

Läkar Träff.

Idag kom ett brev genom vårat brevinkast om att jag har fått kejsarsnitt beviljat och ska träffa en överläkare den 16 maj för att diskutera ett datum!!
Oj oj oj, nu är det väldigt nära alltihop, jag börjar bli nervös.
Om 5-6 veckor är hon nog här nu, för idag går jag in i vecka 34.

Förutom det, så har jag haft min pappa på besök här idag och fikat och pratat lite vilket alltid är lika trevligt! Gick upp till Coop konsum och blev medlem äntligen dessutom. Har diskat, dammsugit, gått ut med sopor och rensat i dom flesta lådor och skåp och känner mig skit duktig nu! Till middag vankas det fläsk ytterfilé med potatis och sås, mums! Nu sover William dessutom en sen middags vila, men så blir det efter 2 portioner köttfärsås till lunch och sen få glass av morfar dessutom :)

Om exakt en vecka blir William 2 år! Herregud, jag kan inte fatta det ... 2 år och snart storebror dessutom. Så i veckan blir det födelsedags planerande och present inköp till vår fina kille.


Skit Väder!!

Vädret idag var ingen succé precis. Jag som brukar promenera till öppna förskolan varannan dag och så snöar det och blåser svin kallt ute! Vi hann inte mer än några meter innan jag insåg att jag aldrig skulle ha tålamodet att gå i det här vädret och dessutom frysa ihjäl, så vi vände och gick in igen och nu sitter jag här med en rastlös son som klättrar på väggarna bokstavligt talat och tycker hans höggravida mamma är det tråkigaste som finns antagligen.. jag blir tokig ibland på ungen som river och gall skriker och gör allt han inte får bara för att reta sin redan trötta och irriterade mamma och idag är just en sådan dag då vi inte ens kan ta oss ut!

Får väl bli någon lek inomhus istället och lite nödvändig städning så vi får någon aktivitet båda två.  Annars så ska vi storhandla när pappa Jimmy slutar jobbet idag, behövs verkligen påfyllning nu!

Ha en bra helg läsare, nu ska jag leka med monstret till son!

Ny Vecka För Bebis.


Bebisen

Nu väger bebisen c:a 2 kg och mäter totalt omkring 45 cm från topp till tå.
Förutom att gråta så kan nu bebisen göra allt som en nyfödd 40 veckors bebis kan. Det börjar bli trångt om utrymme inne i livemodern, men bebisen kan fortfarande sparka och röra sig. Den sover mycket under den här perioden, precis som en nyfödd bebis. Ögonen rör sig under REM-sömnen, och forskarna tror att fostret drömmer livfullt inne i livmodern.
När bebisen är vaken så använder den sina sinnen; den lär sig alltmedan den lyssnar och känner. Bebisen har sannolikt valt en förlossningsposition nu och ligger antingen med huvudet nedåt eller uppåt (sätesbjudning). När barnmorskan känner på din mage så kan hon känna hur barnet ligger och eventuellt försöka vända det om det ligger med stjärten först.

 Om bebisen föds denna veckan så är lungorna sannolikt starka nog att fungera utan hjälp, men den kan ändå behöva vård av specialisttränade läkare och sköterskor.

 Ögonen är öppna under vakenperioderna och färgen på dem är vanligen blå, oberoende av vad den permanenta färgen senare kommer att bli, då pigmenteringen inte är färdigutvecklad. Den slutliga pigmenteringen kräver att ögonen utsätts för ljus och sker vanligen inom några veckor från förlossningen.

 Du


Din livmoder befinner sig nu c:a 15 cm ovanför din navel. Din viktökning ligger förmodligen mellan 10-13 kg. Under de sista veckorna upplever många att de behöver kissa oftare. Livmodern trycker på urinblåsan och kan göra att du behöver gå på toaletten ofta. Din livmoder har blivit c:a 500 gånger större än den var innan du blev gravid!
Produktionen av röda blodkroppar har nu börjat komma ikapp och blodbristen och andfåddheten som du kanske upplevde tidigare börjar avtaga under den här perioden

Egna tankar:

Jag blir bara mer och mer tung och orörlig. Samlat på mig vätska i händer och fötter om kvällarna och ryggvärk som jag aldrig blir av med oavsett hur jag sitter/står/går. Bebis sparkar och lever rövare vissa tider på dygnet, men är en oerhört lugn och snäll bebis verkar det som och sover mest.
Nu är det mellan 5-7 veckor kvar!

magen
 Hittade ytterligare en bild från samma vecka då jag väntade William, vad tycker ni nu då om dom? :)

Barnmorskan, V.32+0 (Kejsarsnitt)

Denna gång hos barnmorskan var mitt blodtryck lite lätt förhöjt men det ska ändå följas upp om cirka 2 veckor tyckte hon. Blodsocker på 6,2 och inget farligt i urinprovet heller. HBa1C är höjt till 56 dessvärre (53 sist) men det är bara att kämpa på!
Vikten stannade på 66,2 kg, plus nästan 2 kg på en månad. Märkt det, då jag samlat på mig rätt mycket vatten i händer och fötter senaste veckorna. Ryggen värker konstant så jag kan inte gå rakt, utan som en puckelryggad, haha.
Fick dock inte veta vad hjärtljuden eller magmåttet låg på.
Alvis ligger med huvudet nedåt fortfarande som hon gjort bra många veckor nu! Redan i V.20 tror jag hon vände sig med huvudet nedåt. Man brukar ju säga är man omföderska så vänder dom sig mycket senare men hon var tidig vår lilla tjej :)

Annars pratade vi bara om förlossningen och att hon nu ska fråga ifall jag får kejsarsnitt beviljat! Hon ringer på onsdag och berättar vad jag får för svar av doktorerna. I och med att Alva bara ligger efter 0,2 kg från William i den här veckan, så satsar vi på kejsarsnitt igen ser det ut som nu. Lika bra att få ett bestämt datum så vi kan förbereda oss ordentligt denna gång.
Så inom 5-7 veckor, kommer hon att vara här hos oss, oj vad jag längtar! :D
Snart dags att sätta upp vaggan har vi diskuterat om här hemma också. Alla kläder är inhandlade och vagnen så vi är i princip redo för hennes nedkomst nu.

Kom ut nu Alvis, mamma börjar få ont nu :(



Tillväxt ultraljud.

Igår var vi på sjukan igen då för ett till tillväxt ultraljud på lillan.
Är i V.31+3 idag och hennes vikt är omkring 2300 gram redan!
Dom ska ju helst ligga på knappt 2 kg vid den här tiden om dom har en "frisk" mamma som sakt. Lårben och huvudomfång var samma längd och storlek som "friska barns" men just hennes mage är större/tjockare än normalt. Och barn till diabetes mammor mognar senare på grund av för stor tillväxt i magen, så hon får inte dra iväg mer nu på tillväxt kurvan och jag måste skärpa mig ännu mer med kost, träning och insulin!!
Det var jobbigt att höra helt klart. Blev otroligt besviken på resultatet.. vill inte hon ska utveckla egen diabetes under sitt liv, för det är absolut ingen rolig sjukdom att leva med resten av sitt långa liv. Men men, läget är ju som det är och det är som sakt inte så jätte bra just nu. Eller, bebis mår bra, men hon får för mycket socker till sig och bildar alldeles för mycket insulin som gör henne tjockare och på så vis är det inte bra alls. 
Från och med nu, långa dagliga promenader, så mycket som jag kan och orkar med ryggen och INGA kalorier får jag äta helst. Känns som en bantnings kur allvarligt talat! 
Jaja, ska tillbaka till barnmorskan nu på måndag och se hur alla värden står till.

Som det ser ut nu, så blir det kejsarsnitt och hoppas bara på ett planerat sådant denna gång! Nu tänker jag mycket på förlossningen verkligen. Tänker på allt som ska fixas så som vaggan ska upp, sista bebis grejerna så som blöjor ska inhandlas och nya sängkläder och vart William ska vara under tiden vi måste ligga inne på sjukhuset och blabla... allt snurrar.

Är besviken just nu, men återkommer när jag fått nya krafter att orka försöka kämpa vidare med denna graviditet. Behöver samla kraft och styrka någonstans känner jag.

Påsk & Annat.

I år är påsken tidig då alltså och står snart utanför dörren. :)
Har inte planerat in så mycket över påskhelgen alls mer än äta påskmiddag hos mina föräldrar på lördag.
Vi tar det som det kommer helt enkelt. William ska även få smaka sitt första påskägg tänkte jag i år! Han har praktiskt taget aldrig ätit godis ännu (som tur är) men så här till påsk tycker jag det är helt okej att han ska få sitt första ägg med lite godis bara för honom!
Annars då? Det står rätt stilla just nu med allt faktiskt. Jag bara glider genom dagarna tillsammans med William här hemma förutom tisdag och torsdag då han har dagis då.
 
För dom som undrar vad man gör hela dagarna hemma med sitt barn och kanske behöver lite inspiration kan jag tipsa bland annat om några saker jag brukar hitta på med William;

Lekparken med fika (underbart vid soligt väder!)

* Öppna förskolor för att knyta nya kontakter förhoppningsvis och ge barnet lite socialt

* Rita med kritor och forma figurer av lek lera tillsammans

* Behövs det städning, se till att barnet är delaktigt i allt du gör. Så som att diska, dammsuga osv. Det uppskattas garanterat av dom lite mindre!

Det finns så mycket mer vi gör. Leker tillsammans i hans rum, klär ut oss, lagar mat med hjälp av William, planterar blommor och leker på balkongen vid fint väder osv. Detta är ju förstås när barnet är runt 1,5-2 års åldern och vill gärna upptäcka och hjälpa till med saker som vi vuxna gör. För dom med lite mindre barn, är babymassage underbart mysigt tyckte jag! Finns ibland speciella utbildningar på BVC om babymassage bland annat. Lyssna på barnvisor och göra ramsor för din bebis.
Ja, det gäller helt enkelt att ha lite fantasi bara och framför allt orken!

Så var kreativa nu ni med barn oavsett ålder och aktivera er hela familjen är oerhört viktigt. Era barn kommer kanske tacka er för det i framtiden. Och tänk på att alla aktiviteter måste inte kosta shortan för er för att ha roligt tillsammans! :)

V.31 (30+0)

Barnet

Barnet är nu cirka 40 centimeter långt från huvud till fot. Nu börjar det närma sig födelselängden. Många har redan hår på huvudet som kan ha vuxit upp till två centimeter. Barnet kan ha lagt sig tillrätta med huvudet nedåt men det är inte säkert. För förstföderskor fixeras den delen av fostret som kommer först i bäckeningången ofta tidigare än för dem som fött barn tidigare. Hos de sistnämnda kan föregående fosterdel vara rörligt ända tills förlossningen startar.

Vikt 1 800 gram.

Mamma

Din lungkapacitet har ökat från 500 till 800 kubikcentimeter luft per andetag. Det behövs både för barnet och för dig själv. Den ansträngning det innebär att vara gravid kan göra dig andfådd. Bebisen fyller upp större delen av magen. Det kan kännas trångt och tungt. Många kvinnor samlar på sig vatten. Om dina ben är svullna och känns tunga kan du prova med stödstrumpor. Det kan också hjälpa att ligga eller halvsitta med benen i högläge. Tala med din barnmorska eller hör efter på apoteket. Har du börjat tänka på förlossningen? Känns det bra, roligt, spännande, ångestframkallande, häftigt? Prata med din familj och dina vänner. Din barnmorska finns också där för att reda ut begrepp och lyssna till dina tankar.

Egna tankar:
Nu börjar jag bli stor och tung! Förvärkarna har uppenbarat sig om jag stressat eller ansträngt mig. Har inte fått någon hormonrand denna gång verkar det som alls. Knappt några bristningar heller för den delen förutom 2-3 stycken på låren. Halsbrännan kan komma upp någon enstaka dag så jag klarar mig bra. Nästa vecka är det dags för tillväxt ultraljud igen! 


                        Alva mage VS. William mage i samma vecka  magen


Denna Växande Mage!

Det märks man blir större för nästan varje vecka som går! Absolut inget fel eller konstigt med det. Men det börjar bli besvärligt med kläder nu. Allt är urväxt där magen är och alla tröjor är numera magtröjor, haha.
Så jag har kikat runt länge på på både Tradera, H&M och nu sist Ellos hemsida efter en tjocktröja att "gömma" magen i och ha nu när det inte är varmt ännu för att bara gå utan jacka eller tjocktröja. Har ingen stor tjocktröja alls som jag kan ha just nu och det är ju dumt att töja ut sina vanliga kläder så man inte kan ha dom efter graviditeten.
Så hittade jag en favorit som jag klickade hem nu äntligen precis!
Jag är inte förvånad över färgvalet, för jag gillar sticka ut och synas lite extra spaciellt nu på vårkanten, visst är färgen snygg?!


Beställde en storlek större än jag normalt har, alltså 38 denna gång och hoppas den passar så jag inte behöver skicka tillbaka den!

Just nu, njuter jag av lugnet hemma och har precis ätit lunch och tittat på filmen "Jag saknar dig". Så otroligt sorglig men underbar film och är verkligen något jag rekommenderar även för dom som inte snyftar särskilt ofta till filmer som jag då, men oj vad jag berördes av den och grinade floder. :)
Jimmy och William är på landet i Strängnäs sen igår och kommer hem ikväll, saknar dom himlans mycket just nu!

RSS 2.0